Składniki:
– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej lub orkiszowej
– 150ml gorącej wody
– 3-5 łyżek oleju
– szczypta soli
*opcjonalnie: 2 łyżki siemienia lnianego lub sezamu
– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej lub orkiszowej
– 150ml gorącej wody
– 3-5 łyżek oleju
– szczypta soli
*opcjonalnie: 2 łyżki siemienia lnianego lub sezamu
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto przez ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na stolnicy rozwałkowujemy każdą z kuleczek i przy pomocy noża do pizzy wykrywamy koła o wielkości zbliżonej do średnicy patelni. Tak przygotowane tortille nakładamy na wałek i umieszczamy na rozgrzanej wcześniej patelni, smażąc je na odrobinie oleju kokosowego.
Czas na farsz... Czyli to co tygryski lubią najbardziej.
Kiedy placki mamy już gotowe - można powiedzieć: "jesteśmy w domu!". Zawartość tortilli możemy komponować tak, jak nam się żywnie podoba. Warto pamiętać, że samą tortillę powinno posmarować się sosem - czosnkowym, paprykowym, pomidorowym... Tutaj mamy dowolność. Pomoże to utrzymać całość "w ryzach". Do mojej tortilli dorzuciłam ulubione składniki, czyli kurczaka w płatkach owsianych, rukolę, paprykę i sos czosnkowy na bazie jogurtu. A Ty co wybierzesz? ;)
Smacznego!
wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń