Ciasto francuskie można wykorzystać w różny sposób, można je
łączyć zarówno z owocami jak i warzywami. Najfajniejsze jest to, że nie ważne
jaki składnik dodasz to i tak wyjdzie super przekąska. Tak samo jest i w tym
przypadku. Zwykłe parówki i ciasto francuskie równa się smaczna przekąska i
fajnie wyglądająca.
Składniki:
Ciasto francuskie (gotowe lub przepis poniżej)
Parówki około 6 szt
1 jajko
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto tniemy na 6 części , tak aby zawinąć
parówkę.
2.
Parówkę zawijamy w rulonik.
3.
Parówkę zawinięto w ciasto nacinamy z jednej
strony.
4.
Parówki zawijamy i zlepiamy końce, tworząc
kółeczka.
5.
Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
6.
Pieczemy 25 min w 180 stopniach C . I GOTOWE,
SMACZNEGO J
Składniki:
250 g + 25g mąki pszennej
250 g + 25g masła
szczypta soli
125 ml wody
1 żółtko
mąka do podsypywania
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę (250g) przesiewamy do miski, roztapiamy
masło (25g) i dodajemy do mąki. Razem wyrabiamy.
2.
Dodajemy sól, wodę i żółtko. Składniki dobrze wygniatamy
i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3.
Masło (250g) kroimy i zasypujemy mąką (25g),
miksujemy składniki na jednolitą masę i kładziemy między dwie warstwy folii
spożywczej. Rozwałkowujemy masę na kwadrat o wymiarach 19x19cm. Odstawiamy do
lodówki na 30 min.
4.
Ciasto rozwałkowujemy na wymiary 20x40 cm. Na
połowę ciasta kładziemy schłodzoną masę i przykrywamy resztą ciasta. Całość
rozwałkowujemy.
5.
1/3 część ciasta złożyć na pół. Następnie
przykryć kolejną 1/3 ciasta. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz
złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i
ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt,
podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób
składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.
Wyglądają smakowicie i takie musza być ! Aż z chęcią zaraz je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię takie paróweczki w cieście, dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :)
Usuńmmm świetny przepis, chyba spróbuje zrobić takie pyszności
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepisu!
OdpowiedzUsuńmniam :) uwielbiam parówki w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńmojaszafamodnaszafa.blogspot.com
Sama wielokrotnie przygotowywałam parówki w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam - tylko nie za bardzo mi wychodzi ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńZawsze można poratować się gotowym, ale z tego przepisu powinno wyjść idealne ;)
UsuńNa pewno wypróbuję ten przepis - a teraz będzie leżał w szufladzie do najbliższego cheat mealu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fitdrazek
https://fitdrazek.blogspot.com/2018/05/najlepsze-buty-sportowe-do-codziennej.html
Wyglada całkiem apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i pewnie tak smakuje.Zrobiłaś apetyt i chyba sama spróbuję na kolację przyrządzić takie danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie! <3
OdpowiedzUsuńJadłam już takie połączenie, bardzo mi smakuje! :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
lublins.blogspot.com
Wspaniały pomysł na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję! Wygląda bardzo smakowicie!
Raz już jadłam, przepyszne są! u ciebie to wygląda jeszcze bardziej apetycznie! Danie bardzo proste a smaczne:)
OdpowiedzUsuń