PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM



Ciasto francuskie można wykorzystać w różny sposób, można je łączyć zarówno z owocami jak i warzywami. Najfajniejsze jest to, że nie ważne jaki składnik dodasz to i tak wyjdzie super przekąska. Tak samo jest i w tym przypadku. Zwykłe parówki i ciasto francuskie równa się smaczna przekąska i fajnie wyglądająca.


Składniki:
Ciasto francuskie (gotowe lub przepis poniżej)
Parówki około 6 szt
1 jajko
Sposób przygotowania:
1.       Ciasto tniemy na 6 części , tak aby zawinąć parówkę.
2.       Parówkę zawijamy w rulonik.
3.       Parówkę zawinięto w ciasto nacinamy z jednej strony.
4.       Parówki zawijamy i zlepiamy końce, tworząc kółeczka.
5.       Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6.       Pieczemy 25 min w 180 stopniach C . I GOTOWE, SMACZNEGO J

Składniki:
250 g + 25g mąki pszennej
250 g + 25g masła
szczypta soli
125 ml wody
1 żółtko
mąka do podsypywania


Sposób przygotowania:
1.       Mąkę (250g) przesiewamy do miski, roztapiamy masło (25g) i dodajemy do mąki. Razem wyrabiamy.
2.       Dodajemy sól, wodę i żółtko. Składniki dobrze wygniatamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3.       Masło (250g) kroimy i zasypujemy mąką (25g), miksujemy składniki na jednolitą masę i kładziemy między dwie warstwy folii spożywczej. Rozwałkowujemy masę na kwadrat o wymiarach 19x19cm. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
4.       Ciasto rozwałkowujemy na wymiary 20x40 cm. Na połowę ciasta kładziemy schłodzoną masę i przykrywamy resztą ciasta. Całość rozwałkowujemy.
5.       1/3 część ciasta złożyć na pół. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.






15 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie i takie musza być ! Aż z chęcią zaraz je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zrobię takie paróweczki w cieście, dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm świetny przepis, chyba spróbuje zrobić takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) uwielbiam parówki w tej wersji :)

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama wielokrotnie przygotowywałam parówki w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam - tylko nie za bardzo mi wychodzi ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można poratować się gotowym, ale z tego przepisu powinno wyjść idealne ;)

      Usuń
  7. Na pewno wypróbuję ten przepis - a teraz będzie leżał w szufladzie do najbliższego cheat mealu.
    Pozdrawiam
    Fitdrazek

    https://fitdrazek.blogspot.com/2018/05/najlepsze-buty-sportowe-do-codziennej.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje.Zrobiłaś apetyt i chyba sama spróbuję na kolację przyrządzić takie danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto francuskie! <3
    Jadłam już takie połączenie, bardzo mi smakuje! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały pomysł na weekendowe śniadanie :)
    Na pewno wypróbuję! Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Raz już jadłam, przepyszne są! u ciebie to wygląda jeszcze bardziej apetycznie! Danie bardzo proste a smaczne:)

    OdpowiedzUsuń