Kurczak po chińsku


Kiedy chce się zjeść szybki obiad, ale trochę bardziej oryginalny od zwykłego i tradycyjnego to przygotowuję kurczaka po chińsku. Może i nie jest ono takie samo jak przyrządzane w tamtej części świata, ale na pewno godne uwagi. Porusza nowe kupki smakowe, a co najważniejsze jest smaczne i syte.




Składniki:
  • ryż
  •  1 podwójna pierś kurczaka ( pokroić w paski)
  • 1 papryka czerwona ( pokroić w paski)
  • kilka namoczonych wcześniej grzybków mun ( można zastąpić pieczarkami)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule średnie ( pokroić w plasterki)
  • 4 pomidory (obrać ze skórki)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa pieprz, sól, papryka chilli w proszku, pieprz ziołow, papryka słodka 
  • 1 łyżeczka cukru 

Sposób przygotowania :
1. Kurczaka wkładamy do marynaty z mąki, sosu sojowego i alkoholu, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Smażymy na oleju cebulę, następnie dodajemy czosnek ( przeciśnięty przez praskę). Następnie dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy kilka minut.
3. Następnie wrzucamy paprykę, smażymy około 2 min, następnie grzyby i również smażymy 2 min. Na koniec wrzucamy pomidory i smażymy kolejne 2 minuty.
4. Przyprawiamy przyprawami do smaku. I w między czasie gotujemy ryż. I GOTOWE, SMACZNEGO :)




13 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie- na pewno wypróbuję przepis 👍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I taki jest wystarczy trochę czasu i chęci, a tak na prawdę danie praktycznie robi się samo :)

      Usuń
  3. Uwielbiam kurczaka po chińsku smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam <3 narobiłaś mi smaka na to danie <3
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaa uwielbiam kurczaka po chińsku 😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam połączenie kurczaka i ryżu :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurczaka w takim wydaniu mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam lekką słabość do kuchni orientalnej... Pytanie czy to danie jest raczej ostre z natury czy niezbyt? Domyślam się, że wiele zależy od indywidualnego doprawienia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy, jaką kuchnie wolisz. Czy bardziej ostrą czy słodką. Wtedy doprawiasz według uznania, można albo wsypać więcej chili, albo po prostu nie dodawać cukru i wtedy danie będzie ostrzejsze. Jeśli wolisz bardziej na słodko to wówczas mniej chili proponuje.

      Usuń