![]() |
Źródło: https://img-ovh-cloud.zszywka.pl/1/0090/2970-dietetyczna-pizza-na-kalafiorowym-s.jpg |
Ciasto:
– 600 g kalafiora
– 2 jajka
– zioła typu oregano, bazylia, opcjonalnie czosnek granulowany
Na wierzch:
– ok. 10 pieczarek
– chuda szynka z kurczaka, indyka, etc – ok. 150 g
– żółty ser ok. 4 plasterki lub mozarella (kulka)
– 1 papryka
– puszka groszku konserwowego
– 1 papryka
– puszka groszku konserwowego
– koncentrat pomidorowy LUB własny sos do pizzy
– przyprawy wg uznania
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior ścieramy na tarce do garnka. Następnie zalewamy wodą do poziomu kalafiora (nie więcej) i gotujemy przez 8 minut. Przelewamy kalafior przez sitko i wyciskamy, żeby był tak suchy, jak się da. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kalafior wsypujemy do miski, dodajemy dwa jajka, sól, zioła i dokładnie mieszamy. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wysypujemy ciasto z kalafiora i uklepujemy w okrąg (lub dwa, zależy ile wam tego wyszło) o grubości max. 0,5 cm. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy szynkę na kwadraciki.
Wyciągamy ciasto, nie wyłączając piekarnika – podnosimy temperaturę do 200 stopni.
Smarujemy ciasto koncentratem lub sosem do pizzy, sypiemy przyprawy, kładziemy pieczarki, szynkę i na końcu ser (ja ser jeszcze rwałam na kawałki, tak, żeby było go jak najwięcej na pizzy).
Wkładamy do piekarnika na 12 minut.
It's done!
![]() |
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/ |
Tyle razy obiecałam sobie, że zrobię, w końcu musi nadejść ta chwila :D
OdpowiedzUsuń