1. Naleśniki owsiane, czyli zdrowsza (wcale nie mniej smaczna) opcja na pożywne śniadanie
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 100 ml mleka
Dodatki:
- owoce
- ser biały kanapkowy lub twaróg
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Do miseczki wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - możesz użyć gotowej.
- Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj.
- Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Możesz użyć oleju kokosowego lub innego, który posiadasz w kuchni.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
![]() |
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/ |
2. Pancakes, czyi amerykańskie placuszki
Składniki:
- 25g masła
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki maślanki
Przygotowanie:
- Włóż masło do rondelka i poczekaj, aż stopnieje.
- W misce rozbełtaj jaja z mlekiem i maślanką.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione i przechłodzone masło.
- Na patelni smaż placuszki o średnicy ok 10 cm. Obracaj na drugą stronę, gdy pojawią się małe dziurki.
- Podawaj ułożone jeden na drugim z ulubionymi składnikami.
![]() |
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/ |
3. Budyniowe naleśniki, czyli waniliowe wariactwo
Składniki:
Czy już wiesz, co zjesz jutro na śniadanie? :)
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 200ml wody mineralnej
- 100 g mąki pszennej
- 2 budynie bez cukru (2x40g)
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Jajka lekko zmiksuj.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.
- Mleko połącz z wodą mineralną.
- Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem - miksuj do połączenia.
- Na koniec wlej olej i zmiksuj.
- Odstaw ciasto na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
- Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem - jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
![]() |
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz