Naleśnik nie jedno ma imię...

Któż z nas nie kocha naleśników? Na słodko, wytrawne, pancakes... Możliwości przygotowania jest ogrom. Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe zna chyba każdy z nas. Czy możemy jednak urozmaicić to proste danie zmieniając kilka składników? Oczywiście, że tak!

1. Naleśniki owsiane, czyli zdrowsza (wcale nie mniej smaczna) opcja na pożywne śniadanie

Składniki:
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
Dodatki:
  • owoce
  • ser biały kanapkowy lub twaróg
  • gorzka czekolada
Przygotowanie:
  1. Do miseczki wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - możesz użyć gotowej.
  2. Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Możesz użyć oleju kokosowego lub innego, który posiadasz w kuchni.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/
2. Pancakes, czyi amerykańskie placuszki

Składniki:
  • 25g masła
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maślanki
Przygotowanie:
  1. Włóż masło do rondelka i poczekaj, aż stopnieje.
  2. W misce rozbełtaj jaja z mlekiem i maślanką.
  3. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione i przechłodzone masło.
  4. Na patelni smaż placuszki o średnicy ok 10 cm. Obracaj na drugą stronę, gdy pojawią się małe dziurki.
  5. Podawaj ułożone jeden na drugim z ulubionymi składnikami.
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/

3. Budyniowe naleśniki, czyli waniliowe wariactwo

Składniki:
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 200ml wody mineralnej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 budynie bez cukru (2x40g)
  • łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
  1. Jajka lekko zmiksuj.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem budyniowym.
  3. Mleko połącz z wodą mineralną.
  4. Do jajek dodawaj na zmianę mąkę z budyniem i wodę z mlekiem - miksuj do połączenia.
  5. Na koniec wlej olej i zmiksuj.
  6. Odstaw ciasto na około 30 minut.
  7. Po tym czasie ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj łyżką.
  8. Smaż cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem - jeśli używasz patelnię teflonową, to pewnie nie będziesz musieć smarować jej dodatkowo olejem.
Źródło: mój prywatny instagram: https://www.instagram.com/vgrv/
Czy już wiesz, co zjesz jutro na śniadanie? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz