TORCIK Z KURCZAKIEM NA CIEŚCIE FRANCUSKIM



Jak już wcześniej pisałam, ciasto francuskie można połączyć z różnymi składnikami. Mamy tu kolejny przykład smacznego dania, dla każdego wielbiciela nowości kulinarnych.




Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g sera ricotta
  • 80 g szpinaku
  • 100g sera feta
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koperku
  • ciasto francuskie (opakowanie)
  • 200g masła
  • 2 pomidory
Sposób przygotowania:
1. Przyprawiamy pierś z kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i oliwą z oliwek. Smażymy pierś na patelni z każdej strony po 5 minut i na koniec na małym ogniu dusimy przez 10 minut.
2. Gotowego kurczaka, który ostygł, kroimy w plasterki.
3. Do miski dodajemy ricotta, posiekany mrożony szpinak, pokruszony ser feta, posiekaną zieloną cebulę, ubite jaja, koperek i pieprz, i mieszamy, aby połączyć.
4. Roztopionym masłem smarujemy arkusz ciasta francuskiego. I kładziemy na blasze
5. Na ciasto wykładamy połowę masy z ricotty, układamy pokrojonego kurczaka, na wierzch pozostałą masę z ricotty. Następnie układamy pokrojonego w plastry pomidora i posyp pokrojoną w kostkę cebulą czerwoną. Na wierzch połóż arkusz ciasta francuskiego lub ułóż ładną kratkę z ciasta francuskiego. 
6. Przykryj ciasto folią aluminiową i piec przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmij pokrywę z folii aluminiowej i gotuj przez około 20 minut, aż wierzch będzie rumiany. I GOTOWE, SMACZNEGO :)


6 komentarzy:

  1. O matko. ;) muszę wypróbować, lubie takie rzeczy więc przypuszczam, że w moim domu okaże się to strzałem w sam środek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale wygląda super! Mojej rodzince na pewno by smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto francuskie :)
    Ciekawy przepis, z chęcią wypróbuje.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe przepisy ale szkoda ze nic dla wege nie ma :(

    OdpowiedzUsuń