Jak już wcześniej pisałam, ciasto francuskie można połączyć z różnymi składnikami. Mamy tu kolejny przykład smacznego dania, dla każdego wielbiciela nowości kulinarnych.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g sera ricotta
- 80 g szpinaku
- 100g sera feta
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 jajka
- 2 łyżki koperku
- ciasto francuskie (opakowanie)
- 200g masła
- 2 pomidory
Sposób
przygotowania:
1.
Przyprawiamy pierś z kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i oliwą z
oliwek. Smażymy pierś na patelni z każdej strony po 5 minut i na koniec na
małym ogniu dusimy przez 10 minut.
2. Gotowego
kurczaka, który ostygł, kroimy w plasterki.
3. Do miski
dodajemy ricotta, posiekany mrożony szpinak, pokruszony ser feta, posiekaną
zieloną cebulę, ubite jaja, koperek i pieprz, i mieszamy, aby połączyć.
4. Roztopionym masłem smarujemy
arkusz ciasta francuskiego. I kładziemy na blasze
5. Na ciasto wykładamy połowę masy z
ricotty, układamy pokrojonego kurczaka, na wierzch pozostałą masę z ricotty.
Następnie układamy pokrojonego w plastry pomidora i posyp pokrojoną w kostkę
cebulą czerwoną. Na wierzch połóż arkusz ciasta francuskiego lub ułóż ładną
kratkę z ciasta francuskiego.
6. Przykryj ciasto folią aluminiową i piec przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmij pokrywę z folii aluminiowej i gotuj przez około 20 minut, aż wierzch będzie rumiany. I GOTOWE, SMACZNEGO :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO matko. ;) muszę wypróbować, lubie takie rzeczy więc przypuszczam, że w moim domu okaże się to strzałem w sam środek. :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem francuskim, ale wygląda super! Mojej rodzince na pewno by smakowało :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, z chęcią wypróbuje.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Ciekawe przepisy ale szkoda ze nic dla wege nie ma :(
OdpowiedzUsuń