Niedziela to czas, kiedy mam więcej czasu. Jest to czas na odpoczynek i czas dla siebie. Wczorajszy dzień był zwłaszcza zimny i nawet to słonko nie zachęcało, by wyjrzeć na dwór. Takie dni są najlepsze do gotowania. Można z przyjemnością zamknąć się w kuchni, ugotować i zjeść coś pysznego. Uwielbiam eksperymentować i próbować nowych przepisów. Ten, który wam chce pokazać, właśnie wczoraj przetestowałam i z całego serca polecam. Pyszny, syty torcik wytrawny .
Składniki na 1 torcik :
- 10 usmażonych naleśników
- paczka mrożonego szpinaku
- 200 g boczku (pokroić w kostkę)
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 200 gram sera żółtego (zetrzeć na tarce)
- sos beszamelowy
- łyżka sosu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej
1. Na oleju smażymy cebulę, gdy się zeszkli przekładamy do miseczki.
2. Na tej samej patelni smażymy boczek i również przekładamy do miseczki z cebulą.
3. Następnie smażymy szpinak i przekładamy do miseczki.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.
5. Przechodzimy do układania warstw. Na blachę posypaną mąką kładziemy 2 cienkie naleśniki, rozprowadzamy 2-3 łyżki składników, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem, następnie kładziemy kolejne 2 naleśniki i wszystkie kroki powtarzamy. Na ostatnią warstwę już nie kładziemy farszu, lecz polewamy sosem pomidorowym i posypujemy dużą ilością sera.
6. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 min. I gotowe! SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz