PASZTECIKI Z FARSZEM


      WITAMY NA NASZYM BLOGU!!! Nasz blog powstał ze względu na zajęcia, na które uczęszczamy. Postanowiłyśmy połączyć siły i stworzyć bloga na temat, który obie kochamy. Oczywiście jest to gotowanie. Znamy się bardzo długo i od bardzo dawna wiemy, że mamy talent do gotowania. Uwielbiamy jeść, a co za tym idzie przygotowywać pyszne jedzonko również. Więc, jeśli lubisz gotować to zapraszamy do śledzenia naszych przepisów.



    Pisząc ten post, długo zastanawiałam się jakim przepisem się z Wami podzielić. Nie mogłam nic wymyślić, do momentu kiedy nie zgłodniałam i zajrzałam  do lodówki. Tam znalazłam moje uwielbiane paszteciki. Nie są to normalne paszteciki, lecz z oryginalnym farszem. Są proste w przygotowaniu, pyszne i nadają się idealnie do spotkań przy stole.


    Ciasto drożdżowe:

    Składniki:
    •  350 g mąki pszennej
    • 35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3 żółtka
    • 100 g miękkiego masła
    Sposób przygotowania:
    1. Przesiewamy mąkę do miski i dosypujemy sól. W garnuszku rozrabiamy drożdże w ciepłym mleku, odstawiamy i czekamy, aż wyrosną.
    2. Wlewamy drożdże do mąki i mieszamy składniki (łyżką). Mieszając dodajemy żółtka.
    3. Do wyrobionej masy wlewamy po trochu rozpuszczonego masła . Wyrabiamy ciasto ręką lub łyżką około 10 min. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, aby urosło.
    4. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek i rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm.
    5. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, nakładamy farsz i zaklejamy jak pieroga. (można go delikatnie zrolować).

    Farsz:
    • pierś z kurczaka
    • 2 czerwone papryki (pokroić w kostkę)
    • 250g pieczarek (pokroić w kostkę)
    • 2 cebule (pokroić w kostkę)
    • puszka kukurydzy
    • pieprz,sól, ostra papryka (do smaku)
    • olej
    Sposób przygotowania:
    1. Doprawioną solą i pieprzem pokrojoną pierś smażymy.
    2. Następnie przesmażamy cebulę z papryką i pieczarkami.
    3. Gotowe składniki wymieszamy, dodajemy kukurydzę i doprawiamy według smaku. Smażymy jeszcze z 5 min. (żeby pozbyć się wody)

    Na sam koniec wykładamy paszteciki na blachę wysypaną mąką. Smarujemy żółtkiem, by były złociste. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. I gotowe! SMACZNEGO! :)






    1 komentarz: