Przepyszna zupa meksykańska

Czy są tutaj miłośnicy ostrzejszych dań? Jeśli tak - mam coś dla Was! Prosta i szybka w przygotowaniu zupa meksykańska to coś, co zadowoli podniebienie nie jednego miłośnika kuchni.

Składniki:

500 gr miesa mielonego2 paprykipuszka kukurydzypuszka czerwonej fasolipuszka posiekanych pomidorów2-3 papryczki czili3-5 zabków czosnkugarsc bazyliiprzyprawy:1-2 lyzeczki soli1 lyzka Oregano1 lyzeczka pieprzu1 duza lyzka papryki slodkiej pieprz cayenecwierc lyzeczki ostrej przyprawy Chiliwoda.ok 2 litryolej do smażenia2 łyżki koncentratu pomidorowego




Sposób przygotowania:

1. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić (usuwając pestki).
2. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekane cebule i czosnek wraz z papryczką, zeszklić.
3. Do zeszklonych warzyw dodać mięso mielone, podsmażyć.
4. W międzyczasie pokroić pomidory i ugotować fasolkę.

5. Do podsmażonego mięsa dodać pomidory, dolać szklankę wody – gotować przez chwilę na małym ogniu, zagotować.

6.Pod koniec gotowania dodać fasolę i kukurydzę oraz sok z limonki, doprawić zupę słodką papryką, oregano, solą i pieprzem.Zupa meksykańska z fasolką doskonale skomponuje się z chrupiącymi nachosami.


4 komentarze:

  1. Nie lubię zup ale ta przysznie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy! Bardzo żałuję, że w tygodniu mam bardzo mało czasu i nie mam kiedy ich pichcić, ale za to nadrabiam w weekendy :) Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie i smacznie! Muszę koniecznie wypróbować :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz mieć więcej czasu to zdecydowanie polecamy ;)

      Usuń
  3. Kurcze, głodna jestem jak patrzę na te zdjęcia :P

    OdpowiedzUsuń